Asukkaan ääni

Maarika Jokela

Maarika Jokela

Maarika Jokela on asunut Satakielessä parikymmentä vuotta.

– Minulla todettiin MS-tauti, kun olin juuri täyttänyt 20 vuotta. Muutin Satakieleen, kun en enää pystynyt asumaan yksin. Tarvitsin koko ajan enemmän apua.

Maarika käy päivätoiminnassa kahdesti viikossa. Hän rakastaa uimista, joten veteen tulee pulahdettua viikoittain. Avustajan kanssa Maarika käy ostoksilla, leffassa ja diskossa.

– Paras päivä on sellainen, kun käydään ensin avustajan kanssa vaateostoksilla, sen jälkeen lähdetään yhdessä iltarientoihin ja pääsen tanssimaan!

Kotona Maarika tykkää katsella televisiota tai viettää aikaa muiden asukkaiden kanssa.

– Satakieli on turvallinen paikka asua. Täällä on tärkeät asiat kohdillaan. Saan täältä kaiken mahdollisen avun, jota tarvitsen.

– tammikuu 2023 –

Tiina Viskari

Tiina Viskari

− Voin elää sellaista elämää, kuin haluan, mutta apu on lähellä, tiivistää kolmekymppinen Tiina Viskari mietteensä kodistaan Palvelutalo Satakielessä. Satakieli on ollut cp-vammaisen Tiinan koti jo viisitoista vuotta. Nuori nainen nauttii siitä, että koti ja arki ovat omannäköiset, mutta tarvittaessa ympärillä on auttavia käsiä.

Tiina on aktiivinen konserteissa, bändikeikoilla ja teatterissa kävijä. Hän kiitteleekin Satakielen avustajapalvelua. − Monet tapahtumathan ovat iltaisin tai viikonloppuisin, mutta Satakielessä avustajapalvelu joustaa ja pääsee paikalle siihen aikaan kuin itse tarvitsen, hän kertoo.

Ennen muuttoaan Tiina oli käynyt Satakielessä toimintaterapiassa, joten paikka oli tuttu entuudestaan. Muuttopäätökseen vaikutti myös sijainti, sillä Tiinan vanhemmat asuvat lähistöllä. Tiina osallistuu Satakielen päivätoimintaan ja toimintaterapiaan. Hän käy myös yhteisissä tapahtumissa. Hän viihtyy kodissaan erinomaisesti.

− Henkilökunta on ihanaa. Minulle tulee sellainen olo, että he oikeasti välittävät meistä asukkaista. Heidän työstään välittyy se, että he aidosti haluavat ihmisten parasta, Tiina sanoo. − En voisi kuvitella muuttavani mihinkään muualle.
– elokuu 2020 –

Veijo Oikkonen

Veijo Oikkonen

Yhteisöllisyys ja tunne siitä, että kuuluu porukkaan. Siinä kaksi asiaa, jotka Veijo Oikkosen mukaan ovat parhaita asioita palvelutalossa asumisessa. Hän on asunut kolme vuotta Satakielessä ja on oloonsa tyytyväinen. Hän asui aluksi toisessa palvelutalossa, mutta kävi Satakielessä päivätoiminnassa ja halusi lopulta asumaankin sinne.

– Täällä on monenmoista porukkaa ja seuraa on aina saatavissa, meni minne tahansa. Jos jokin painaa mieltä, niin aina on joku, jolta kysyä neuvoa.  Huolta pidetään vuorokauden ympäri. Ja henkilökunta järjestää niin paljon ohjelmaa, ettei jää aikaa omassa huoneessa sormia pyöritellä.

MS-tautia sairastava Oikkonen osallistuu päivätoimintaan pari kertaa viikossa ja on aina paikalla, kun talossa järjestetään esimerkiksi musiikki- tai lausuntaesityksiä. Hän on aiemmin ollut asiakkaana myös talossa tuotettavassa toimintaterapiassa.  – Erityisesti Satakielen vastaavan toimintaterapeutin kanssa oli hienoa työskennellä hänen vahvan ammattitaitonsa ja tietämyksensä vuoksi.

Oikkosella on aiemmin ollut myös lemmikkejä. Lemmikinkaipuuta lievittää se, että palvelutalossa käy silloin tällöin kaverikoiria, joita on mukava rapsutella. Satakieleen saisi tuoda omankin lemmikin, kunhan siitä pystyisi itse huolehtimaan.
– tammikuu 2017 –

Lue täältä lisää tarinoita Neuroliiton palvelutaloissa asumisesta.