Asukkaan ääni

 

Terttu Kujala

”Muutin Pihapihlajaan noin 20 vuotta sitten, sillä edellinen koti ei enää soveltunut tarpeisiini”, kertoo Pihapihlajassa asuva Terttu Kujala.

Tertulla on MS-tauti ja hän kertoo muuttaneensa Pihapihlajaan hyvin mielellään, sillä täällä apu on lähellä ja saatavilla kellon ympäri. Terttu muutti hiljattain Pihapihlajan sisällä asunnosta toiseen, sillä vanhan asunnon ikkunasta näkyvä tiiliseinä alkoi kyllästyttää. Nykyisessä asunnossa on noin 30 neliötä, se on riittävän tilava, se tuntuu ja näyttää kodilta ja siinä on terassi. Terassin kukat vaihtuvat kauden mukaan ja niitä Terttu tykkää ihailla asunnon isosta ikkunasta, josta on samalla kaunis näkymä ulos. Asunnosta kodin tekee omat kalusteet ja itselle tärkeät tavarat.

Terttu kertoo, että parasta Pihapihlajassa asumisessa on vapaus ja se, että koti on mukava. Kauppoihin ja kulttuuririentoihin pääsee henkilökohtaisen avustajan kanssa ja muut asukkaat ovat kivaa seuraa. Terttu nauttii siitä, että pääsee ulkoilemaan ja voi muutenkin tehdä kaikkea tavallista. Hän käy myös talon sisällä järjestettävässä päivätoiminnassa muutaman kerran viikossa.

Tertun mielestä hoitajat täällä Pihapihlajassa ovat mukavia ja heille tohtii sanoa ääneen ajatuksensa. Hän tykkää siitä, että huumori ymmärretään ja täällä vitsit lentävät.

Jos joku pohtii sitä, kannattaako muuttoa Pihapihlajaan miettiä, Tertun terveiset on: Tänne kannattaa tulla, täällä on hyvä olla. Hoitajatkin ovat mukavia!

– lokakuu 2023 –

 

Sinikka Ojaniemi

Sinikka muutti Pihapihlajaan pitkäaikaiselle paikalle seitsemän vuotta sitten käytyään ensin pari vuotta lyhytaikaisilla jaksoilla. Sinikka tykästyi taloon, koska tilat ovat hyvin mitoitetut pyörätuolilla liikkumiseen ja yksitasoinen rakennus tekee arjen liikkumisesta sujuvaa.

Oma asunto on Sinikalle tärkeä. Sinikka kertoo, että asunto ei ole kovin suuri ja juuri siksi se on niin kodikas. Tärkeää on, että saa sisustaa ja laitta kotia oman mielen mukaan juuri sellaiseksi kuin haluaa.

Sinikan mielestä Pihapihlajassa tarjotaan monipuolista ja hyvää ruokaa. Erilaiset pitkin vuotta järjestettävät pienet ja suuremmat tapahtumat piristävät arkea. Tapahtumiin on matala kynnys osallistua tai hyvällä omalla tunnolla voi jättää myös osallistumatta. Erityisesti asukaskokouksien säännöllinen järjestäminen on Sinikalle tärkeää ja se merkitsee hänelle sitä, että oikeasti välitetään.

Sinikka kokee, että Pihapihlajassa on hyvä yhteishenki ja turvallista asua. Henkilökuntaa hän kuvailee huumorintajuiseksi ja ammattitaitoiseksi ja Sinikalla on sellainen olo, että hänelle halutaan pelkkää hyvää.

– lokakuu 2023 –

 

Lue täältä lisää tarinoita Neuroliiton palvelutaloissa asumisesta.